Co si představíte, když se vysloví slovo slivovice? Bude to láhev silné domácí pálenky s výraznou chutí po švestkách, která vaše útroby rozehřeje vysokým obsahem alkoholu? Nebo se vám spíše vybaví klasický český výrobce slivovice, jehož sídlo je na Moravě ve Vizovicích? Firma Rudolf Jelínek má v produkci tohoto jedinečného alkoholického moku dlouholetou tradici a jeho výrobky jsou známé i daleko za hranicemi České republice.
Bílá nebo zlatá slivovice?
Slivovice patří mezi nejznámější ovocné české destiláty, které společnost Rudolf Jelínek vyrábí už od 19. století. Třeba si vzpomenete i na její typickou láhev – je plochá s kulatou vinětou. Možná ale už nevíte, že slivovice může být bílá, nebo zlatá. Je mezi nimi rozdíl nejen v barvě, chuti, ale také ve způsobu zpracování, i když tedy oba druhy procházejí trojstupňovou destilací. Ta jediná totiž dodá nápoji tu dokonalou jemnost, kterou oceňují všichni ti, kteří mají slivovici v oblibě. Palírníci firmy Rudolf Jelínek přitom pečlivě dodržují postupy, které se dědí z generace na generaci.
Zlatá slivovice je vyráběná ze slivovice bílé, kdy vzniklý destilát je následně uložený ke zrání do dřevěných sudů z dubu, a to na dobu tří nebo deseti let. Kontaktem se dřevem získává slivovice svoji typickou zlatou barvu a vůni blízkou brandy a koňaku. Tímto krokem dostává tradiční slivovice nové a zcela překvapivé rysy, které byste možná u ní vůbec nečekali.
Jak správně podávat slivovici
Abyste vychutnali jedinečnou chuť slivovice od firmy Rudolf Jelínek, pak byste měli dodržovat některé zásady při jejím podávání. Tento ovocný destilát by se měl totiž nalévat při pokojové teplotě. Jedině takto se rozvinou všechny vůně i chutě v ní obsažené a vy budete moci vychutnat lahodný alkoholický nápoj a obdivovat se zručnosti a umu moravských palírníků. Pro nákup slivovice doporučujeme se podívat na internetové stránky PanAlfréd.cz, které nabízejí kvalitní produkty českých pálenic a dovoz po Praze zdarma.