Francie je v současné době druhou největší vinařskou zemí na světě, přičemž každým rokem vyrobí zhruba šest miliard lahví. Pokud si tedy chcete pochutnat na výtečném červeném víně, přečtěte si v následujících řádcích, jak vybrat takové, aby vám opravdu chutnalo. Všechno samozřejmě záleží na osobních preferencích.
Jak číst etiketu na láhvi?
Většinou je na etiketě v první řadě zdůrazněn region, kde bylo víno vyrobeno, a taktéž odrůdy. Třeba takové víno s názvem Chablis je Chardonnay, ale nese název francouzského podregionu.
Spousta francouzských vín jsou spíše směsi, takže se nevyrábí jen z jednoho druhu hroznů. Věděli jste, že červená francouzská vína z Bordeaux jsou obvykle směsi odrůd Merlot a Cabernet? V jižní Francii se taktéž produkuje spousta červených směsí, především v oblasti Languedoc, kde jsou běžné směsi hroznů jako Syrah, Grenache, Mourvèdre a Carignan.
Francie je kolébkou mnoha hroznů, které znáte a milujete
Hrozny jako Chardonnay a Cabernet jsou sice běžné i v Kalifornii, ale jejich původním domovem byla Francie. Stejně tak z této země pocházejí Malbec, který roste v Bordeaux, Cahors, Merlot a podobně.
S velkou pravděpodobností naopak neznáte odrůdy Carignan a Piquepoul, ale určitě stojí za ochutnání. První zmíněná odrůda rostoucí v oblasti Languedoc je na červené francouzské víno se středně plnou chutí jako stvořená. Vínu totiž dodává nádech sušených brusinek, lékořice a pekařského koření. Piquepoul pochází zase z Picpoul de Pinet a jedná se o svěží bílé víno s výraznou citrusovou chutí a lahodnou kyselinkou.
Jestliže hledáte internetový obchod, odkud byste si mohli objednat lahodná francouzská vína, podívejte se na specializovaný e-shop Wineme. Objednat si z něj mohou samozřejmě jen osoby starší 18 let. Výběr je vskutku bohatý.